top of page

Hvorfor blir man anbefalt å vente 6 uker med å trene?


Nå skal jeg være litt personlig, det er det ikke ofte jeg er på mine offentlige plattformer. Men jeg stiller meg veldig uforstående til hvorfor mange har det så travelt med å trene rett etter fødsel, hvorfor så mange skal gå i mot disse retningslinjene, stille spørsmålstegn ved de og videre gå ut med at «Jeg måtte IKKE, vente så lenge før jeg tok min første løpetur, min første kettelbelløkt, min første crossfit økt osv og det gikk helt fint for meg»
 Hvis DU ikke måtte vente så betyr det ikke at det er eller burde være den nye normen for andre, værsåsnill, ikke la dette bli enda en ting man skal gå rundt å ha dårlig samvittighet for å ikke få til etter fødsel. Påkjenningen er stor nok fra før. 


Photocred: Claireholt Sånn det var min utblåsning, nå skal jeg over til å være mindre personlig igjen og svare på spørsmålet i overskriften. Hvorfor er det anbefalt å vente?Kroppen din, den fantastiske kroppen din, har brukt 9 lange måneder med å produsere et lite menneske (!) I løper av disse månedene har livmor, bekkenbunn, magemuskler, ledd, bindevev, organer og hud, vokset, blitt strukket, flyttet, tøyd og blitt lagt press på. I hele 9 måneder har kroppen forberedt seg på at du skal klare å bære fram et lite menneske, for så å trykke den ut av et relativ lite hull. Lurer du fortsatt på hvorfor kroppen trenger tid før du peiser på igjen?

 Ja, graviditet og fødsel er en normal fysiologisk prosess. I ukene og månedene etter en fødsel så skal kroppen gjennom en helingsprosess som kan ta opptil ett år eller lengre.

 Helingsprosessen etter fødsel kan deles opp i tre faser: 
Første fase – hvor du opplever inflammasjon som hevelse, ømhet, rødhet, hetetokter og etterrier og andre vondter. Dette varer forholdsvis i 4-6 dager etter fødsel.


Andre fase – Omfatter reparasjon og heling, sammentrekning av livmor og vev.
Varer forholdsvis mellom 10 til 17 dager


Tredje fase – omfatter modning og oppbygging av strukturer, bindevev, ledd og hormoner. Varer forholdsvis mellom 6 måneder til noen år.

 Tatt i betraktning at man har gått 9 måneder gravid, er ikke 6 uker veldig lenge å vente for at kroppen skal rekke å hente seg inn igjen. Gi deg selv tid, gi kroppen din litt tid, gi hodet litt tid, og ikke minst det lille nye mennesket du nettop har født, gi den masse tid. Den får du ikke igjen <3 Priscilla

bottom of page