top of page

Hva er PCOS - Polycystisk ovarie syndrom?

PCOS er en hormonell tilstand. Hormoner er kjemiske budbringere som styrer måten kroppen fungerer på. Under puberteten sender for eksempel hormon endringer ut signaler i kroppen for å starte menstruasjon hos jenter. PCOS er en tilstand som rammer 1 av 5 kvinner i fertil alder.
Hos kvinner med PCOS lages det ikke nok hormoner til at eggene modnes ordentlig.

PCOS produserer to hormoner, insulin og androgener/mannlige hormoner i høyere nivåer, noe som kan resultere i: - Uregelmessige menstruasjoner - Emosjonelle problemer som angst og depresjon - Hårvekt i ansikt, mage og rygg - Rask vektøktning - Påvirke fertilitet, kan gjøre det vanskeligere å bli gravid - Diabetes type 2 - Økt risiko for hjertesykdom.


Samme syndrom, ulike symptomer.


Ikke alle kvinner med PCOS vil ha like symptomer, og de kan varierer mellom kviner og alder. Navnet polysystisk ovarie syndrom har fått litt kritikk, siden navnet antyder at problemet hovedsakelig er å finne i eggstokkene, når årsaken til PCOS faktisk er hormonell. De økte nivåene av androgener er det som får eggstokkene til å fungere annerledes. Mannlig kjønnshormon finnes i alle kvinner i små mengder. Kvinner med PCOS produserer høyere nivåer, men fortsatt ikke like høye som menn. Insulins viktigste jobb er å kontrollere sukker (glukose) nivåene i kroppen ved å bidra til å få den inn i cellene som skal brukes til energi, eller til lagring. På denne måten blir nivået av glukose i blodet holdt stabilt. Mange kvinner med PCOS er insulinresistent, som vil si at de har en nedsatt biologisk respons på et normalt insulinnivå, som resulterer i økt utskillelse av insulin fra bukspyttkjertelen for å opprettholde et normalt blodsukkernivå. Hva er eggstokkene sin oppgave? Eggstokkene er små ovale formede organer som ligger i bekkenet. Hovedoppgaven dens er å produsere et egg hver måned slik at kvinner kan bli gravide. Hos kvinner med PCOS, blir ikke eggene fult utviklet. Dette er også årsaken til at det er vanskelig for kvinner med PCOS å bli gravide.

Hos kvinner med PCOS lages det ikke nok hormoner til at eggene modnes ordentlig. De begynner gjerne å vokse og det samles væske i blærene. Men ingen av eggene blir modent nok for eggløsning. I stedet blir det en del cyster. Vanligvis produseres hormonet progesteron når eggløsningen har funnet sted. Men siden eggløsning ikke finner sted, produseres heller ikke progesteron Livsstil Den beste man kan gjøre for seg selv er å leve et sunt og aktivt liv. Måten man lever på, spiser og trener på kan hjelpe på å redusere symptomene. Tenk langsiktige endringer istedenfor korte. Søk hjelp om du er usikker på hvordan du skal legge opp livsstilen og hverdagen. Kvinner med PCOS har en tendens med å legge på seg raskere, pga høyere nivåer av insulin og insulinresistens. Symptomene man har, vil bli bedre ved 5-10 % vektnedgang og dette vil også kunne redusere risikoen for langvarige problemer. Et godt kosthold er både variert og næringsrik. La kostholdet bestå av naturlige matvarer som grønnsaker og frukt, fullkorn og moderate mengder kjøtt med mindre fett. Sammen med fysisk aktivitet vil et godt kosthold kunne holde vekten i sjakk. Noen tips for sunnere vaner: • Spis et lite måltid eller mellommåltid hver 3-4 time i løpet av dagen (f.eks. Frokost, lunsj, middag og to små snacks). Dette hjelper til med å holde blodsukkeret nivåer jevnt • Et måltid skal være mest grønnsaker, noe protein (for eksempel kjøtt) med lite eller ingen fett, fisk, egg eller melke med lite fett). Inkluder belgfrukter og helkorn. • Tilsette hermetiske belgfrukter (for eksempel bakte bønner, linser eller kylling) erter) det er både enkelt og billig. De gir deg fiber, noen protein og bidra til å holde blodsukkernivået

bottom of page